Bekkenbodemreëducatie

DSC 0035 Bekkenbodemreëducatie of pelvische reëducatieis een vrij jonge kinesitherapeutische specialisatie. Deze therapie begon stilaan in de jaren 80 haar opmars te maken. Op die manier kwamen problemen in en rond het kleine bekken zoals bv incontinentie stilaan uit de taboesfeer. Als therapeut brengen wij de patiënt bewustwording bij van de bekkenbodemspieren. Deze spieren zijn immers dwarsgestreepte spieren en dat zijn spieren die je perfect met eigen wil kan leren opspannen en ontspannen. Uit navraag blijkt dat deze spieren door de meesten van ons bijna nooit bewust worden gebruikt.

Aan de hand van didactiemateriaal, elektrotherapie en/of biofeedback leer je als patiënt waar die spieren liggen, leer je ze aan te voelen, te gebruiken, te versterken of te ontspannen indien nodig. Tenslotte leer je ze te controleren en/of de uithouding ervan te verbeteren.

Een goed gebruik van de bekkenbodem speelt vaak een rol bij de behandeling van mensen met bekkenklachten en/of rugklachten. Bij hen is het daarom heel belangrijk om deze spieren goed te leren gebruiken in verschillende houdingen en bij allerhande dagelijkse activiteiten.
 

Meest voorkomende indicaties

Zowel mannen, vrouwen als kinderen die problemen hebben in deze regio hebben vaak nood voor deze behandeling. Het betreft voornamelijk incontinentieproblemenen voor zowel stoelgang als urine.

Bij mannen:
Meest frequente problematiek is incontinentie na prostaatingrepen.

Bij vrouwen:
Heel vaak voor problemen van incontinentie tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Tijdens de zwangerschapsbegeleiding en in de postnatale revalidatie wordt hier dan extra aandacht aan besteed.
Verder treden er vaak problemen van verzakkingen op van de blaas. Meestal is dit op iets oudere leeftijd. Ook hier is begeleiding geen overbodige luxe.

Bij kinderen:
Bij hen betreft het voornamelijk problemen rond bedplassen, verliesjes overdag van urine en/of stoelgang, obstipatieproblemenen, ...

Meer informatie

 

Uw therapeuten: Veerle De Smet, Eline Coorevits