Augustus - 10 do it yourself relaxtips

1.      Neem dagelijks een kwartier quality time

Het gaapt als een oven en toch zijn er veel mensen die het gezondheidseffect van zo’n gelukzalige portie ‘me time’ onderschatten of veronachtzamen. Het volstaat om dagelijks een kwartiertje tijd te reserveren voor iets waaraan je echt plezier beleeft, bij voorkeur een (sportieve) activiteit samen met vrienden of familie. Ook een huisdier kan hierbij een betekenisvolle rol spelen. Knuffel en lach zoveel mogelijk, het verlaagt je bloeddruk en het vermindert de aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Tijdens het lachen laden we ons mentaal op, vullen we ons lichaam met zuurstof en maken we endorfine aan waardoor we een goed gevoel krijgen. Het komt finaal ook ons immuunsysteem ten goede.

2.      Mediteer vijf minuten

Er bestaan verschillende technieken om bewust tot ontspanning te komen en er worden tal van cursussen en workshops rond die thematiek georganiseerd, maar je kunt ook ZELF actie ondernemen. Dagelijks een paar minuten aan een vorm van meditatie besteden en op die manier proberen tot innerlijke rust te komen, zou ook al een stap in de goede richting zijn om je meer resistent te maken tegen stress.
Ga ontspannen liggen of ga zitten en steun met je voeten op de grond. Sluit je ogen en leg een handpalm op je buik om je ademhaling te voelen. Adem door je buik en concentreer je op een positieve quote of mantra. Herhaal die voor jezelf (stil of luidop) gedurende een 5-tal minuten (of tot je tot rust bent gekomen) terwijl je alle andere gedachten bant en buitensluit. Zorg daarbij ook voor de juiste omkadering en outfit: kledij die gemakkelijk zit als een tweede huid rond je lichaam, een comfortabele zithouding (of lighouding), geen gsm of uurwerk binnen handbereik.

3.      Concentreer je op buikademhaling

Concentreer je op je ademhaling terwijl je comfortabel zit of ligt: adem traag en rustig in door je neus terwijl je de lucht eerst in je buik en daarna in je bovenlichaam opzuigt. Adem daarna zeer lang en traag uit door je mond. Wacht een paar seconden en doe de ademhalingsoefening opnieuw. Ga zo door gedurende een paar minuten.
Door tijdens het inademen je buik als een ballon op te blazen terwijl je borstkas quasi onbeweeglijk blijft, trek je lucht in je longen. Sluit je ogen en leg een handpalm op je buik om te voelen hoe hij uitzet bij het inademen en weer plat trekt tijdens het uitademen.
Diep in- en uitademen heeft een positieve invloed op je stress management omdat het je hartritme vertraagt en je bloeddruk verlaagt.

4.      Doe een bodyscan

Als de situatie het toelaat, is een mentale lichaamsscan ook een goede manier om te detecteren waar je lichaam gespannen is en om los te laten. Het duurt maar een paar minuten en het brengt je lichaam en geest finaal tot rust.
Het is ook een goede techniek om in te dutten wanneer je de slaap niet kunt vatten.
Ga op je rug liggen met gestrekte armen en benen, je benen licht gespreid en je handpalmen naar boven. Concentreer je op elk lichaamsdeel, te beginnen bij je tenen en ga zo omhoog tot aan je kruin. Voel bewust de contactpunten waar je lichaamsdelen de grond raken en laat ze imaginair in een zachte ondergrond zakken. Adem ondertussen diep en langzaam in en uit en beeld je in dat de lucht die je inademt tot in het lichaamsdeel deel stroomt waarop jij je op dat moment focust. Ervaar hoe het voelt: is het gespannen of ontspannen? Met elke uitademing voel je jezelf beetje bij beetje meer ontspannen. Door je daarop te concentreren verspreidt het relaxed gevoel zich geleidelijk over je hele lichaam.

5.      Masseer je nek en rug met een tennisbal

Leg eerst een warme handdoek of kersenpitkussentje rond je nek en op je schouders en laat het tien minuten zijn werk doen. Sluit ondertussen je ogen en probeer je gezicht, je nek, je schouders en je rug te ontspannen. Ga dan tegen een wand zitten en plaats een tennisbal tussen de wand en je rug. Ga goed tegen de bal aanleunen zodat hij lichte druk uitoefent op de contactzone. Verschuif de bal na een 15-tal seconden naar een andere plek op je rug en ga zo door tot je volledige rug gemasseerd is.

6.      Zoom in op het moment

Zet de mallemolen in je hoofd even in pauzestand door je heel bewust op één zintuig te concentreren. Focus op het moment en op het gevoel dat daarmee gepaard gaat: voel hoe de zon of de wind langs je gezicht strijkt terwijl je buiten aan het wandelen bent, voel hoe je voeten door het tapijt worden opgevangen terwijl je door een gang of kamer stapt, luister naar een vogel die buiten aan het fluiten is, geniet intens van de lekkere geur van gebak in de oven …

7.      Luister naar ontspannende muziek

Uit onderzoek blijkt dat kalmerende geluiden - het ruisen van de zee, een kabbelend beekje, het fluiten van de vogels of zachte muziek - een positieve invloed hebben op lichaam en geest. Vaak creëren ze het effect dat je angst wegebt, maar ook dat je hartslag vertraagt en je bloeddruk verlaagt.
Focus je dus op een mooie melodie, of op een bepaald instrument waarvan je houdt, of op een stem die je in vervoering brengt, om de stemmetjes of de druk in je hoofd te laten wegvloeien.
Anderzijds is een portie stevige rock & roll, al of niet met aangepaste headbanging of luchtgitaar, voor sommige mensen eveneens een goede manier om letterlijk en figuurlijk stoom af te blazen en op hun positieven te komen.

8.      Pas de visualisatietechniek toe

Bij visualisatie is het de bedoeling dat je denkt aan een situatie waarbij je normaal gezien tot rust komt en dat je je concentreert op het beeld dat daarvan de reflectie is. Bijvoorbeeld: zonnebaden op een wit strand met wuivende palmbomen, een boek lezen in een hangmat die is opgehangen in een schitterend landschap, op een terrasje samen met vrienden genieten van een lekker aperitiefje …
Probeer je daarna in te beelden dat je je op die plek bevindt en stel je de zintuiglijke gevoelens voor die ermee gepaard gaan: de warmte van de zon en het zachte zand, de mooie natuur, de gezellige sfeer en de heerlijke smaak van je drankje ….
Wie daarin nog verder wil gaan, kan zelfs een soort van zelfhypnose aanleren zoals bijvoorbeeld de autogene training van J.H. Schulz.

9.      Deel je gevoelens

Praten over wat je bezighoudt, is ook een goede manier om te ontsnappen uit de stressy cocon waarin je gevangen zit. Gebruik je sociaal netwerk ook als vangnet om je gevoelens te delen wanneer je onder druk staat.

10.  Moving that ass

Bewegen is sowieso ook een goede manier om stress te onderdrukken. Het maakt niet uit of je voor het stevige werk kiest (zoals bijvoorbeeld fitness, lopen, of de trappen een paar keer op en af snellen) of de voorkeur geeft aan een minder inspannende activiteit (zoals bijvoorbeeld wandelen of stretchen), elke vorm van beweging zorgt ervoor dat je brein ‘goed gevoel hormonen’ in je lichaam loslaat waardoor je je minder angstig, depri of gestresseerd gaat voelen.
Denk eraan dat lichamelijke ontspanning een belangrijke trigger is om ook je gedachten tot rust te laten komen. Wie zijn geest wil ontspannen, moet in de eerste plaats zijn lichaam overtuigen.

Bronnen:

www.psychologiemagazine.nl
www.medische-psychologie.nl
www.cm.be
www.webmd.com