Tip van de maand

Oktober - 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid van 1 tot 10 oktober

Tussen 1 en 10 oktober zetten we samen het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Dit jaar staan ontmoeting en sociale verbondenheid centraal. Want: contact met anderen, dat hebben we nodig. Warme, bevredigende contacten laden onze batterijen op, geven ons de kans om te troosten en getroost te worden als het minder gaat, zorgen ervoor dat we gemeenschappelijke herinneringen opbouwen, … En steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt.

Juni - Wat is bedplassen? Wat zijn de oorzaken en wat kunnen we eraan doen?

Bedplassen, ook bekend als enuresis, is het ongewild urineverlies tijdens de slaap bij kinderen van ouder dan 5 jaar. Het werd vroeger beschouwd als een eenvoudig probleem dat wel zou verdwijnen als het kind ouder werd. Ondertussen weten we wel beter, bedplassen komt voor bij ongeveer 5-10% van de 7-jarigen en kan veroorzaakt worden door een verkeerde werking van de blaas of een overproductie van urine tijdens de nacht.

Januari - Tips voor wie -als goed voornemen- start met joggen

Duursporten zijn een aanrader als je jouw conditie op peil wilt houden of wat wilt afvallen. Joggen heeft als voordeel dat het gratis is en dat het altijd en overal kan beoefend worden. Om blessures te vermijden, zijn er wel enkele zaken waarmee je best rekening houdt.

Wissel in het begin af tussen wandelen en lopen en verhoog geleidelijk aan het aantal minuten dat je loopt. Probeer nu en dan de loopafstand een klein beetje te verlengen.

Februari - Waarom vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk is

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

 

Doe het voor jezelf

December - Werken met reuma, kan dat?

Concrete tips voor werknemers met reuma

• Probeer positief te blijven en kijk zoveel mogelijk naar de dingen die je wél kan.

• Wees open en eerlijk over je ziekte. Praat erover met je collega's en leidinggevende. Pas dan kan je begrip verwachten.

• Toon initiatief. Je kan vast meer dan je denkt. Zoek zelf actief mee naar oplossingen.

• Neem ook op het werk lichamelijke klachten serieus. Geef je grenzen aan, probeer je energie te verdelen en hou jezelf niet voor de gek.

Pages