September - Kurkuma met zwarte peper, het ideale duo voor je gewrichten

Kurkuma wordt slecht opgenomen door het lichaam. Daarom is de combinatie met zwarte peper van het grootste belang, want het pittige bestanddeel van zwarte peper – de piperine – zorgt voor een twintigmaal betere opname(1) om je spieren en gewrichten soepel te houden(2), geheugenverlies tegen te houden(3), depressieve klachten te verlichten(4) of je lever te beschermen(5).

Piperine is het pittige bestanddeel van zwarte peper. Het zorgt voor een twintig maal betere opname van kurkuma in je lichaam. Dat is toch wel uniek, vooral voor je gewrichten. Temeer omdat piperine op zich ook ontstekingsremmend werkt en goed is voor de spijsvertering.

Zwarte peper bevat slechts 5 à 9% piperine.(6) Dit betekent automatisch dat 91 à 95% van de zwarte peper die je in de keuken gebruikt geen piperine is. Piperine is ook niet hittestabiel. Als je ermee kookt gaat tot een derde verloren.(7)

Aan een kurkuma supplement wordt daarom zuivere piperine toegevoegd. Zo heb je de garantie van de 20 maal betere beschikbaarheid van de actieve stoffen uit kurkuma. Van een pittig detail gesproken!

De betere opname dankzij piperine is voor eens en voor altijd bevestigd in een steekproef bij mensen. Een testpanel gebruikte hooggedoseerd kurkuma extract met 95% curcuminoïden, al of niet in combinatie met piperine. Curcuminoïden zijn de sterkst werkzame stoffen uit kurkuma die ontstekingsremmend werken voor je gewrichten, spieren en pezen. Men keek na of deze actieve stoffen terug te vinden waren in de bloedbaan, als bewijs voor hun opname in het lichaam. Na 45 minuten werd de hoogste concentratie aan actieve stoffen gemeten, en die was beduidend hoger bij de combinatie van kurkuma met piperine. Na wat berekeningen kon worden vastgesteld dat kurkuma maar liefst 20 maal beter werd opgenomen bij gelijktijdige inname van piperine.(8)

Dezelfde verhouding tussen het hooggedoseerde kurkuma extract en piperine werd dan aangehouden in alle klinische studies, met als meest gebruikte onderhoudsdosering 500 mg kurkuma en 5 mg piperine.(9)

Belangrijkste boodschap

Om je gewrichten, spieren en pezen soepel te houden, gebruik je een hoog gedoseerde kurkuma van minstens 500 mg (95% curcuminoïden!), in combinatie met de pittige “piperine” uit zwarte peper voor een twintig maal betere opname. Neem dit gepeperd advies ter harte!

Oh ja, naast een hulp om soepeler te bewegen, heeft kurkuma nog andere troeven in petto. Zo is er haar meerwaarde bij depressieve gevoelens, geheugenverlies, moeilijke spijsvertering, beginnende diabetes, beginnende alzheimer, de gezondheid van hart en bloedvaten, en zoveel meer (10-18).

 

Bronnen:

1)                    Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017; 6(10). pii: E92.
2)                    Chin KY. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther 2016; 10:3029-3042.
3)                    Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Am J Geriatr Psychiatry 2018; 26(3):266-277.
4)                    Ng QX, Koh SSH, Chan HW, Ho CYX. Clinical Use of Curcumin in Depression: A Meta-Analysis. J Am Med Dir Assoc 2017; 18(6):503-508.
5)                    Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients 2018; 10(7).
6)                    Chavarria D, Silva T, Magalhães e Silva D, Remião F, Borges F. Lessons from black pepper: piperine and derivatives thereof. Expert Opin Ther Pat 2016; 26(2):245-64.
7)                    Suresh D, Manjunatha H, Srinivasa K. Effect of heat processing of spices on the concentrations of their bioactive principles: turmeric (Curcuma longa), red pepper (Capsicum annuum), and black pepper (Piper nigrum). J Food Comp & Anal 2007; 20(3–4):346-51.
8)                    Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
9)                    Smilkov K, Ackova DG, Cvetkovski A, Ruskovska T, Vidovic B, Atalay M. Piperine: Old Spice and New Nutraceutical? Curr Pharm Des 2019; 25(15):1729-1739.
10)                 Ng QX, Koh SSH, Chan HW, Ho CYX. Clinical Use of Curcumin in Depression: A Meta-Analysis. J Am Med Dir Assoc 2017; 18(6):503-508.
11)                 Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res 2014; 28(4):579-85.
12)                 Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Am J Geriatr Psychiatry 2018; 26(3):266-277.
13)                 Algieri F, Rodriguez-Nogales A, Rodriguez-Cabezas ME, Risco S, Ocete MA, Galvez J. Botanical Drugs as an Emerging Strategy in Inflammatory Bowel Disease: A Review. Mediators Inflamm 2015; 2015:179616.
14)                 Panahi Y, Khalili N, Sahebi E, Namazi S, Reiner Ž, Majeed M, Sahebkar A. Curcuminoids modify lipid profile in type 2 diabetes mellitus: A randomized controlled trial. Complement Ther Med 2017 ;33:1-5.
15)                 Li C, Miao X, Li F, Adhikari BK, Liu Y, Sun J, Zhang R, Cai L, Liu Q, Wang Y. Curcuminoids: Implication for inflammation and oxidative stress in cardiovascular diseases. Phytother Res 2019; 33(5):1302-1317.
16)                 Panahi Y, Ahmadi Y, Teymouri M, Johnston TP, Sahebkar A. Curcumin as a potential candidate for treating hyperlipidemia: A review of cellular and metabolic mechanisms. J Cell Physiol 2018; 233(1):141-152.
17)                 Keihanian F, Saeidinia A, Bagheri RK, Johnston TP, Sahebkar A. Curcumin, hemostasis, thrombosis, and coagulation. J Cell Physiol 2018; 233(6):4497-4511.
18)                 da Costa IM, Freire MAM, de Paiva Cavalcanti JRL, de Araújo DP, Norrara B, Moreira Rosa IMM, de Azevedo EP, do Rego ACM, Filho IA, Guzen FP. Supplementation with Curcuma longa Reverses Neurotoxic and Behavioral Damage in Models of Alzheimer's Disease: A Systematic Review. Curr Neuropharmacol. 2019; 17(5):406-421.