Januari - Google AI helpt borstkanker herkennen

Google zegt dat het erin is geslaagd om de opsporing van borstkanker te verbeteren met behulp van artificiële intelligentie. De techgigant publiceerde zijn bevindingen na een twee jaar durend onderzoek rond borstkankerscreening in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

In de voorbije twee jaar werkte Google nauw samen met vooraanstaande wetenschappers in de VS en het Verenigd Koninkrijk om te kijken hoe kunstmatige intelligentie een vroege detectie van borstkanker kan verbeteren. De wetenschappers trainden software om dokters te helpen bij de analyse van mammogrammen. De resultaten waren naar eigen zeggen zeer positief. Er waren minder valspositieve en valsnegatieve resultaten dan bij de mammogrammen die door specialisten werden geanalyseerd.

Alleen al in de VS en het VK worden jaarlijks meer dan 42 miljoen mammogrammen gemaakt. In het VK krijgen jaarlijks ruim 55.000 vrouwen de diagnose borstkanker. In de VS krijgt een op de acht vrouwen in haar leven met de ziekte te maken. Zelfs voor specialisten blijft het een ingewikkelde opdracht om de beelden te analyseren, waardoor vaak een verkeerde diagnose wordt gesteld. Deze vergissingen kunnen leiden tot vertragingen in de behandeling, onnodige onrust bij de patiënt en een hogere werkdruk voor radiologen. Een snellere en nauwkeurigere analyse van de röntgenfoto’s is volgens Google daarom van groot belang.

Tijdens het twee jaar durende onderzoek werden geanonimiseerde mammogrammiPen van bijna 120.000 vrouwen geanalyseerd. In de VS verminderde het aantal valspositieve resultaten dankzij het AI-model met 5,7 procent, in het VK met 1,2 procent. Het aantal valsnegatieve resultaten daalde in de VS met 9,4 procent. In het Verenigd Koninkrijk werd een daling van 2,7 procent vastgesteld.

Naar aanleiding van de positieve eerste onderzoeksresultaten gaat Google het model verder ontwikkelen. Nieuwe applicaties kunnen de radioloog in de toekomst wellicht assisteren bij de borstkankerscreening zelf.

Ook Microsoft gebruikt kunstmatige intelligentie om kanker in een vroege fase op te sporen. Het bedrijf liet in november vorig jaar weten dat het samen met het Indiase SRL Diagnostics een AI-tool had ontwikkeld om baarmoederhalskanker sneller op te sporen.

Bron: www.demorgen.be